Gündem
Türkiye'den Haberler
8 Mayıs 2024 14:42


*İstanbul Havalimanı'nda Fransa'dan gelen bir kargo uçağı, hidrolik arızası nedeniyle ön iniş takımı açılmayınca gövdesi üzerine indi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

*Kamuoyunun yakından takip ettiği iki maden faciası davası bugün görüldü. Soma davası 12 Eylül'e ertelendi. 43 işçinin öldüğü Amasra faciasıyla ilgili ise sanıklardan üçü tahliye edildi.

*Marmara Denizi'nde "Tsunami Erken Uyarı" sistemi devreye alındı. Sistem, bir deprem durumunda 7 dakika içerisinde tsunami olup olmayacağını haber verecek.

*Ankara Simitçiler Odası simit fiyatlarında değişikliğin Ticaret Bakanlığı onayıyla yapılmasını içeren yönetmeliğe itiraz etti. Yürütmenin durdurulması için dava açıldı.

*Rekabet Kurulu'nun META hakkında başlattığı iki soruşturma tamamlandı. Uygulamaları arasındaki veri paylaşımı nedeniyle şirkete 1 milyar 234 milyon lira ceza verildi.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Emiri Sabah'ı Beştepe'de ağırladı. 7 yıl aradan sonra emir düzeyindeki ilk ziyarette, iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı.

*CHP'den MHP'ye 7 yıl sonra ilk ziyaret gerçekleşti. Özel, Bahçeli'yi Meclis'teki odasında ziyaret etti. Liderler, görüşmeyi olumlu ve yapıcı olarak niteledi.

*MEB Tekin, 20 bin öğretmen atanacağını duyurdu. En çok atama, 3 bin 263 ile sınıf öğretmenliği için yapılacak. Başvuru süreci ise 20 Mayıs'ta başlayacak.

*Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine dair iddianame kabul edildi. Mahkeme, 22 sanıklı dava için duruşma günü belirleyecek.

*Gizli fon dolandırıcılığı davası genişliyor. Davaya eklenen yeni iddianameyle Seçil Erzan hakkında şikayetçi sayısı 28'e, istenen hapis cezası ise 295 yıla yükseldi.  

*CHP lideri Özel, Büyük Emekli Mitingi'nin 26 Mayıs'ta Ankara'da yapılacağını duyurdu. Özel, tüm emeklileri ve onları destekleyenleri mitinge davet etti.

*İYİ Parti'deki istifalara yenileri eklendi. Alaşehir İlçe Başkanı ile 7 yönetim kurulu üyesi görevlerinden ve partiden istifa ederek CHP'ye katıldı.

*Yargıtay, yeni başkanını 33. turda da seçemedi. Hiçbir aday seçilme yeterliliğini sağlayamazken, 34. tur oylama bugün yapılacak.

*Uzaktan veya esnek çalışma modelleri geliyor. Mevzuat üzerinde hazırlıkların sürdüğünü söyleyen Çalışma Bakanı Işıkhan "Değişime ayak uydurmak lazım" dedi.

*Yenilenebilir enerji kaynaklarının payı 2023'te ilk kez % 30'u aştı. Türkiye ise elektriğinin % 42'sini bu kaynaklardan üreterek küresel ortalamanın üzerine çıktı.

*Benzin ve motorine indirim geldi. Bugünden geçerli benzin 1 lira 37 kuruş, motorin ise 1 lira 24 kuruş ucuzladı.

*İsrail ve Hamas heyetleri Kahire'ye ulaştı. Mısır basını, ateşkes ve esir takası için heyetler arasında sürdürülen müzakerelerin bugün tamamlanacağını duyurdu.

*İsrail Başbakanı Netanyahu, Refah'a saldırının iki ana hedefe hizmet ettiğini söyledi. Netanyahu, 'amaç, İsrailli esirlerin dönmesi ve Hamas'ı yok etmek' dedi.

*Savunma Bakanı Gallant da Refah'a saldırıların süreceğini söyledi. Gallant, 'operasyon, Hamas'ı ortadan kaldırıncaya veya ilk rehine geri dönene kadar devam edecek' dedi.

*Hamas Refah'ın doğusunda İsrail güçleri ile şiddetli çatışmaların yaşandığını açıkladı. İsrail ise Kerem Şalom Sınır Kapısı'nın yeniden açıldığını duyurdu.

*ABD'nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskelenin yapımı tamamlandı. Hafta sonuna kadar Gazze sahiline getirilmesi beklenen geçici liman 8 kamyonla çalışmaya başlayacak.

*ABD, Refah saldırısı endişesiyle İsrail'e yapılacak bir mühimmat sevkiyatını durdurdu. 3500 adet bombanın gönderimi askıya alındı.

*ABD Başkanı Biden, üniversitelerdeki Filistin yanlısı gösterileri değerlendirdi. Biden, 'hiçbir kampüste antisemitizme ve nefret söylemlerine veya şiddete yer yoktur' dedi.

*Kenya'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde can kaybı sayısı 238'e yükseldi. 75 kişinin kayıp olduğu bölgelerde arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

*Ukrayna istihbaratı, Rusya'nın, Zelenskiy ve üst düzey yetkililere suikast planını önlediğini duyurdu. Ukrayna Devlet Koruma Servisinden 2 albay gözaltına alındı.

*Eski ABD Başkanı Trump'ın yargılandığı ilk ceza davasında, sus payı verdiği iddia edilen Stormy Daniels ifade verdi. Trump'ın avukatları, Daniels'ın ifadesinin önyargılı olduğunu söyleyerek yargılamanın düşürülmesini talep etti.

*Rusya'da 5. kez devlet başkanı seçilen Putin, yemin ederek yeni dönemine başladı. 2030'a kadar yönetimde kalacak olan Putin İlk konuşmasında "birlik mesajı" verdi.

*Putin'in göreve başlamasıyla hükümet, yasalar gereği istifa etti. Ülkede yeni hükümet kurma süreci resmen başladı.

*Çin lideri Şi'nin Avrupa turu sürüyor. 2 günlük ziyaret için Sırbistan'a giden Şi, temaslarının ardından Macaristan'a geçecek.*İskoçya'nın yeni başbakanı belli oldu. Hamza Yusuf'un istifasının ardından John Swinney, parlamentoda yapılan oylama ile başbakan seçildi.

*Kuzey Makedonya'da halk seçimler için sandığa gitti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turunda Pendarovski ile Davkova, genel seçimler için ise 1755 aday yarışıyor.

*Maaş sistemi hacklenen İngiltere Savunma Bakanlığı, veri tabanını erişime kapattı. İngiliz basını veri ihlaliyle sonuçlanan siber saldırıdan Çin'i sorumlu tuttu.

*TikTok, uygulamanın devri, aksi halde ise yasaklanmasının önünü açan yasa nedeniyle ABD hükümetine dava açtı. Yasanın anayasaya aykırı olduğu öne sürüldü.

*Covid-19 aşısının yan etkileri olduğunu kabul eden ilaç üreticisi AstraZeneca, aşıyı küresel çapta geri çekme kararı aldı. Aşı artık AB'de kullanılamayacak.

*Daihatsu, Japonya'daki fabrika ve tesislerini 4 ay sonra yeniden hizmete aldı. Şirket, modellerindeki güvenlik kalite testi hataları sonrası ülkede faaliyetlerini durdurmuştu.

*Tesla, genişleme planlarına karşı yapılan protestolar üzerine Berlin tesisindeki üretimi Cuma günü askıya alacak. Üretim, Pazar günü gece vardiyasıyla yeniden başlayacak.

*Rusya ve Çin, uzayda ortaklıklarını geliştiriyor. Moskova, Pekin ile ortak Ay istasyonu için nükleer güçle çalışan ünite geliştirmeye başladı.

*Sıcaklık rekorları devam ediyor. Ortalama yüzey hava sıcaklığının 15,03 derece ölçüldüğü geçen ay, "en sıcak nisan" olarak kayıtlara geçti.

*Ünlü rapçi Drake'in Kanada Toronto'daki evinin önünde silahlı saldırı gerçekleşti. Evin çalışanlarından birinin vurulduğu saldırının nedeni henüz belirlenmedi.