Gündem
Türkiye'den Haberler
9 Mayıs 2024 19:50

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Gazze konusunda Batı'yı eleştirdi. Erdoğan, 'Bazı Avrupa kurumlarının ve ülkelerinin izlediği politikalar, Avrupa değerlerine yönelik inancın sarsılmasına sebep olmuştur." dedi.

*Ticaret Bakanlığı, İsrail ile ticaret yasağının esnetildiğine dair haberleri yalanladı. Bakan Bolat,"Aldığımız kararın arkasındayız." dedi.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilyalı mevkidaşı Lula da Silva ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail'in Gazze saldırısı ve ateşkes çabaları ele alındı.

*CHP lideri, bazı belediyelerdeki akraba atamalarını geri aldırdı. Özel, 'Ufak tefek atama hataları oluyor. Tek tek hepsini geri aldırtıyorum. Hata yapma lüksümüz yok" dedi.

*CHP lideri,ekonomi yönetimini eleştirdi. Örtülü IMF programı uygulamakla suçladığı Bakan Şimşek'e seslenen Özel, 'Biraz da zenginlerle uğraş, yoksulun peşini bırak' dedi.

*Emniyetteki FETÖ yapılanmasına ilişkin gizli tanık Garson'dan alınan bilgilerle operasyon yapıldı. İzmir'deki operasyonda 7 emniyet mensubu gözaltına alındı.

*Öğretmenlere yönelik artan şiddete tepki göstermek için bazı öğretmenler yarın iş bırakacak. MEB ise okulların yarın tatil olduğu haberlerini yalanladı.

*Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davada ilk duruşma tarihi belli oldu. 22 sanık, 1 Temmuz'da hakim karşısına çıkacak.

*Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu trafik sigortasına haziranda uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi. Mayısta oran yüzde 3'tü.

*İçişleri Bakanlığı, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ile ilgili iddialara ilişkin açıklama yaptı.Soruşturma kapsamında Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Organize Suçlar Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı'nın görevlerinden uzaklaştırıldığı duyuruldu.

*Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. 5 yıllık kredi risk primi, 276 baz puanla Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

*Hazine Bakanı, ekonomiye ilişkin paylaşımda bulundu. Şimşek, 'Azalan dış finansman ihtiyacı ve hızlanan dış kaynak girişiyle rezervlerdeki olumlu seyir sürecek' dedi.

*Fahiş fiyat ve stokçuluğa yüksek cezalar geiyor. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren teklif TBMM Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi.

*MB, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artışla % 38'e güncelledi. Başkan Karahan, enflasyonda zirvenin mayıs ayında %& 75-76 seviyesinde görüleceğini söyledi.

*Hastanelerde pazartesiden itibaren 'onaylı randevu dönemi' başlıyor. Randevu alanların, bir gün önce akşam 8'e kadar randevusuna onay vermesi gerekecek.

*İŞKUR, en çok aranan ve kolay iş bulunan meslekleri açkladı. Tekstil başta olmak üzere makine, inşaat ve imalat gibi sektörlerde ara eleman açığı bulunuyor.

*MEB Tekin, eğitimcilere yönelik hiçbir baskı ve şiddeti kabul etmeyeceklerini söyledi.Tekin, eğitimcilere yönelik şiddete verilecek cezaların %50 artırılması gerektiğini belirtti.

*Gazze'de ateşkes için dolaylı müzakerelere katılan Hamas ve İsrail heyetlerinin istişare için Kahire'den ayrıldığı duyuruldu.Arabulucuların çabalarını sürdürdüğü bildirildi.

*Slovenya, Filistin devletini tanımaya yönelik prosedürü başlattığını açıkladı. Tanıma kararının 13 Haziran'a kadar Slovenya Meclisine iletilmesi planlanıyor.

*İsrail'in 6 Mayıs'ta Refah'a başlattığı saldırı sonrası 80.000 Filistinli kentten kaçtı. Refah, yerinden edilmiş 1,5 milyon Filistinlinin barındığı son sığınak olarak görülüyordu.

*İsrail, silah sevkiyatını durduran ABD'ye dolaylı cevap verdi. Başbakan Netanyahu, yaptığı paylaşımda, "Eğer yalnız kalmamız gerekirse, yalnız kalırız" ifadesini kullandı.

*Hamas, İsrail'in Refah saldırılarıyla ateşkesi baltalamaya çalıştığını bildirdi.Hamas'ın arabulucular tarafından sunulan ateşkes önerisini kabul etmeye kararlı olduğu belirtildi.

*İsrail Savunma Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana 711 güvenlik mensubunun öldüğünü duyurdu. İsrail ordusu da 615 askerin öldüğünü duyurmuştu. Farkın nedeni açıklanmadı.

*Beyaz Saray, İsrail'in olası Refah operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. 'Refah'a büyük kara operasyonu müzakerelerde Hamas'ın elini güçlendirir.' denildi.

*Rusya lideri Putin, Zafer Günü kutlamalarında, Batı'ya gözdağı verdi. Putin, Rusya'nın nükleer kuvvetlerinin her zaman savaşa hazır olduğunu söyledi.

*Rusya lideri Putin, 7 Mayıs'ta yapılan ve taktik nükleer silahların kullanıldığı tatbikata ilişkin açıklama yaptı. Putin, "tatbikatta olağandışı hiçbir şey olmadığını" söyledi.

*Güney Kore'de "yaşlı nüfus" alarmı verildi.Devlet Başkanı Yoon, düşük doğum oranının yol açtığı sorunla mücadele için 'Planlama Bakanlığı' kurulacağını açıkladı.

*Ukrayna parlamentosu, Başbakan Yardımcısı Kubrakov'u görevden aldı. Kubrakov, Karadeniz nakliye hattı kurma çabalarını destekleyen kilit bir isimdi.

*Rusya lideri Putin ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Rus askerlerinin Ermenistan'dan çekilmesi konusunda anlaştı.Rus sınır muhafızları ise Ermenistan'ın talebi üzerine Türkiye ve İran sınırlarında kalmaya devam edecek.

*Ukrayna, Rusya'nın Belgorod kentine hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda 8 kişi yaralanırken, 34 daire ve 37 araç zarar gördü.

*Fransa'nın başkenti Paris'te bir hastaya Lassa ateşi teşhisi konuldu. Kemirgenlerden geçen bu virüsü, insanlar da birbirlerine bulaştırabiliyor

*Arjantin'de, Devlet Başkanı Milei'nin kemer sıkma önlemlerine karşı büyük bir genel grev başladı. Toplu taşıma araçları, süpermarketler, havaalanları ve bankalar, 24 saat boyunca hizmeti durdurdu.

*Kuzey Amerika ülkesi Meksika'da aşırı sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor. Sıcak hava dalgası nedeniyle elektrik talebi arttı, 32 eyaletin 21'inde kesintiler yaşandı.

*Kral Charles, karliyet görevlerini bırakan Prens Harry'e karşı yeni bir adım attı. Kral Charles'ın Prens Harry'nin askeri görevini Prens William'a devredeceği duyuruldu.

*Senegal'de 85 kişinin bulunduğu bir uçak kalkış sırasında pistten çıktı. Kaza sonucu 10 kişi yaralandı.

*İran, 'varoluşu tehdit edilirse' nükleer doktrini değiştireceği konusunda uyardı. Hamaney'in danışmanı, İsrail'in nükleer tesisleri hedef alması durumunda İran'ın 'başka seçeneği kalmayacağını' söyledi.

*Ukrayna lideri Zelenski, doğu cephesinde inisiyatifin Rus ordusunda olduğunu söyledi. Zelenski "Onları durdurmamız, inisiyatifi elimize almamız gerekiyor." dedi.

*Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi,İsrail'e mal taşıyan her gemiyi hedef alacaklarını söyledi.El-Husi kararın, İsrail'in Refah saldırılarına misilleme amacıyla alındığını belirtti.

*ABD'de işsizlik maaşı başvuruları, 231 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ekonomistler başvuruların 215 bin seviyesinde olacağını tahmin ediyorlardı.

*Gabar ve Cudi dağı bölgesi, "geçici özel güvenlik bölgesi" ilan edildi. Bölgeye girişler 15 gün süreyle yasaklandı.

*10 ilde bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarda 72 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda dijital materyal ve örgütsel dokümana el konuldu.

*CHP, atanamayan öğretmenler için 18 Mayıs'ta İstnabul'da miting yapma kararı aldı. Parti, 26 Mayıs'ta da Ankara'da emekli mitingi yapacak.

*SGK, 8'i yenilikçi kanser ilacı, 10'u yerli, toplam 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı. Ayrıca 12 kanser ilacının da ödeme alanları genişletildi.

*Gezi davası sanığı Osman Kavala, yeniden yargılanmayı talep etti. Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanmıştı.

*İstanbul Havalimanı'nda gövde üzerine iniş yapan kargo uçağı pistten kaldırıldı. Uçuşa kapatılan 16R nolu pistin de yapılacak incelemeler sonrası açılacağı öğrenildi.

*İstanbul'da okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu okul müdürünü vurarak öldüren Iraklı eski öğrenci tutuklandı. Zanlı ifadesinde öldürme kastı olmadığını söyledi.

*Olayın ardından öğretmen sendikaları, iş bırakma eylemi kararı aldı. Türk Eğitim Sen ve Eğitim Gücü Sen bugün, Hürriyetçi Eğitim Sen de yarın iş bırakacak.

*İki büyük maden faciası ile ilgili davalar dün görüldü. Soma davası 12 Eylül'e ertelenirken, 43 işçinin öldüğü Amasra faciası davasında sanıklardan 3'ü tahliye edildi.

*Büyükçekmece Belediyesi'ndeki rüşvet operasyonuyla ilgili iddianame hazırlandı. Başkan Yardımcısı Sak dahil 23 sanığın 343 yıla kadar hapsi istendi.

*Yılın ikinci enflasyon raporu bugün açıklanacak. Enflasyonda 3 yıllık tahmini patika da belli olacak.

*Faizsiz evlilik kredisinde ödeme tarihi belli oldu. Başvurusu onaylanan gençlere bu ay içerisinde 48 ay vadeli 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz kredi verilecek.

*ABD Başkanı Biden, Gazze'deki saldırılarda ABD payını ilk kez kabul etti. Biden, Refah'a geniş çaplı saldırıyla girerse İsrail'e silah göndermeyi durduracağını söyledi.

*ABD Başkanı Biden'ın silah tedarikini durdurma tehdidine, İsrail'den yanıt geldi. İsrail BM Elçisi Gilad Erdan bu tehdidin "hayal kırıklığı yarattığını" söyledi.

*İsrail'in, Refah operasyonu sonrası sınır geçiş kontrolünü ABD'li özel bir güvenlik şirketine vereceği öne sürüldü. Tarfların, sınır geçiş denetimi için anlaştığı iddia edildi.

*İsrail ordusu, 3 günde Refah'ta 100'e yakın noktaya hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Çıkan çatışmalarda 30'a yakın Hamas üyesinin öldürüldüğü belirtildi.

*İsrail ordusunun baskın yaptığı Gazze'deki Şifa Hastanesinde bir toplu mezar daha bulundu. Bulunan 3. toplu mezardan 49 Filistinlinin cesedinin çıkarıldığı duyuruldu.

*BM, Gazze'deki 360 bin yapının kısmen zarar gördüğünü veya tamamen yıkıldığını açıkladı. Nüfusun % 2'sinin öldüğü, neredeyse tüm nüfusun yerinden edildiği belirtildi.

*ABD'de 13 yargıç, İsrail karşıtı protestoların sürdüğü Columbia Üniversitesi'nden mezun olan öğrencileri işe almamakla tehdit etti. Üniversitenin yüksek eğitimde güvenini yitirdiği belirtildi.

*1900 ton insani yardım malzemesi taşıyan 10. Türkiye-Katar Gazze İyilik Gemisi Mersin Limanı'ndan yola çıktı. Türkiye'nin Gazze'ye yardımları 52 bin tonu aştı.

*AB'den, Moskova'yı kızdıracak hamle geldi. Dondurulan Rus varlıklarının geliriyle Ukrayna'nın silahlandırılması konusunda "prensipte" anlaşmaya varıldı.

*Brezilya'daki sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor. Can kaybı sayısı 100'ü aşarken, 128 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

*Güney Afrika'nın George kentinde, inşaat halindeki çok katlı binanın çökmesi sonucu ölen işçi sayısı 8'e yükseldi. Enkaz altındaki 38 işçiyle iletişim kurulamıyor.

*ABD-Baltimore'da yük gemisinin çarptığı köprüden düşerek can veren 6. işçinin de cansız bedenine ulaşıldı. Son işçinin de bulunmasıyla arama çalışmaları sonlandırıldı.

*Singapur'da F-16 savaş uçağı eğitim uçuşu sırasında düştü. Pilot, uçaktan kendini fırlatarak kazadan sağ kurtulurken, Savunma Bakanlığı, F-16 eğitimini askıya aldı.

*Çin lideri Şi'nin Sırbistan ziyaretinde iki ülke arasında 28 anlaşma imzalandı. Kapsamlı stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkiler, ortak gelecek seviyesine yükseltildi.

*Rusya lideri Putin ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Avrasya Ekonomik Birliği Zirvesi'nin ardından Moskova'da bir araya geldi. Görüşmede güvenlik konuları ele alındı.

*Kuzey Makedonya'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu oyların % 64,8'ini alan Davkova kazandı. Davkova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.

*İngiltere, kötü niyetli istihbarat faaliyetlerini gerekçe göstererek Rusya'nın ataşesini sınır dışı edeceğini duyurdu. Ayrıca Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırladırılacak.

*Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki petrol depolama tesisinde İHA saldırıları nedeniyle yangın çıktı. Olayda ölü veya yaralı bulunmadığı bildirildi.

*Ukrayna, cezaevindeki mahkumları seferberliğe dahil edecek. Kasıtlı cinayet, tecavüz, cinsel şiddet ve ulusal güvenliğe karşı suçlardan hükümlüler seferberliğe dahil olmayacak.

*Rusya, Ukrayna'nın Batı'dan asker talebine olumlu bakan Fransa'yı tehdit etti. Çatışma bölgesinde ortaya çıkan Fransızların, kaçınılmaz hedef haline geleceği belirtildi.

*Uçaklarında art arda sorun yaşanan Boeing ile ilgili itiraf geldi. Şirkete parça üreten fabrikanın eski yetkilisi, parçalarda 200'e varan kusur bulduğunu söyledi.

*Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile ilişkileri değerlendirdi. Miçotakis, temel görüşlerinden vazgeçmemelerine rağmen ilişkilerde olumlu atmosferin sürdüğünü söyledi.

*Pfizer, mide ekşimesi ilacı Zantac'ın kanser riskini gizlediği iddiasıyla açılan 10 binden fazla davada uzlaştı. Anlaşmanın mali detayları belli olmadı.

*Fransa'nın başkenti Paris, 26 Temmuz'da başlayacak olimpiyatlara hazırlanıyor. Terörle mücadele birimi, olimpiyat köyünde terör saldırısına müdahale tatbikatı yaptı.

*Endonezya'da son 43 yılın en sıcak nisan ayı yaşandı. Ülkede nisan ayında sıcaklık ortalama 27,7 derece olarak kayıtlara geçti.

*Rusya, Toyota'nın St. Petersburg'daki eski fabrikasında Rus Aurus marka araçların üretileceğini duyurdu. Araç üretiminin yıl sonuna kadar başlayacağı belirtildi.

*Oscar ödüllü Robert Downey Jr., kariyerinde bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Ünlü aktör, 5 Eylül'den itibaren McNeal adlı oyunla Broadway'de ilk kez sahneye çıkacak.

*2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın 2. yarı finali bugün İsveç'in Malmö kentinde yapılacak. Yarışmanın finali 11 Mayıs'ta düzenlenecek.