DİSK, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ'TEN ORTAK AÇIKLAMA: BUNLAR BİZİ KÖLE, MARABA ZANNEDİYORLAR
Türkiye'den Haberler
9 Temmuz 2024 12:13

Geçen hafta olağanüstü toplanan 3 konfederasyon ortak basın açıklaması yapıyor.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:
"Özel sektördeki patronların kazandıkları ortada. Bunlar bizi köle zannediyorlar bunlar bizi maraba zannediyorlar. Onun için 3 konfederasyon ne yapmamız gerekiyorsa hazırız. Bir evde ekonomik kriz varsa o evde huzur yoktur. Bu mesele kulaklarında problemi olanlar duyana kadar bu meseleyi gündeme getirmeye devam edeceğiz "

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan: Üretim çarklarının devam ettiğini, özel sektörde birçok işletmenin 3 vardiya çalıştığını, üretimin arttığını belirterek emek hareketinin emekçilerin maaşları artmıyor. Buna göre asgari ücretli sayısı azalmıyor, artıyor. Dünyanın en kötü milli gelir dağılımında en son sıralarda Türkiye yer alıyor.Bütün bu rakamlara bakıldığında; iş kazalarındaki ölüm oranı, milli gelirdeki dağılımın adaletsizliği. Kim kazanıyor? Biz bu gidişatın Türkiye'nin hak etmediğini düşünüyoruz. Belediye başkanları göreve başlar başlamaz ilk iş işçileri işten çıkartıyor. Diyarbakır Anneleri'nden birinin oğlu dağdan inip belediyede işe başlıyor. Başkan işe gelir gelmez bu arkadaşı işten çıkarıyor. Bir kriz varsa bunun çözümü israfı engellemektir.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Ortak açıklama metninde, asgari ücretten vergiye çalışmaya hayatına dair 10 başlık altında topladığımız konular yer alıyor. Yaşadığımız bu tablo tesadüfen ortaya çıkmış değil. Ülkeyi yöneten siyasi iktidarın siyasal ve sınıfsal tercihlerinin bir sonucudur. Gerçek bir demokrasiyle bu sorunların üstesinden gelinebilir. Emeğine ekmeğine sahip çıkan herkesin, bütün sendikaları, emeğin yanında olan bütün siyasi partileri memlekete sahip çıkmak için herkesi yan yana omuz omuza mücadeleye davet ediyoruz.