Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 414 ismin yargılandığı İBB Davasının ikinci celsesi bugün başladı. Yeni yapılan binada görülen duruşmada tutuksuz sanıklar ile etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan sanıklar savunma yapacak. Davanın ilk celsesi 6 Temmuz'da sona ermişti. Davada 53 tutuklu, 361 tutuksuz sanık bulunuyor. Tutuksuz sanıkların hangi sırayla savunma yapacağı belli oldu. Duruşmada söz alan Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Hasan Fehmi Demir, yargılamaya İmamoğlu'nun savunması ile başlanması gerektiğini, aksi halde 'adil yargılanma hakkının' ihlal edilmiş olacağını söyledi. Aradan sonra mahkeme, İmamoğlu'nun savunmasının "uygun yerde ve makul sürede alınacağını" duyurdu.
Yaklaşık bir buçuk yıldır tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 414 ismin yargılandığı İBB Davasında tutuksuz sanıkların savunma yapacağı ikinci celse bugün başladı.
Tutuklu sanıkların savunma yaptığı ilk celse temmuz başında tamamlanmıştı. İmamoğlu'nun ilk celsede 'susma hakkını kullandığı' gerekçesiyle savunma yapmasına izin verilmemişti. Duruşmalar, yaklaşık 40 gün sonra tekrar başladı.
361 TUTUKSUZ SANIK VAR
Duruşmalara, Silivri'ye yargılama başlamadan önce inşa edilen yeni duruşma salonunda devam ediliyor.
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davada duruşmanın yeni yapılan binada 10 numaralı salonda saat 12.00 sularında başladı. Davada 53 tutuklu, 361 tutuksuz sanık bulunuyor.
6 KİŞİ ETKİN PİŞMANLIK İFADESİNDEN GERİ DÖNDÜ
Bu celsede tutuksuz sanıklar ile etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan sanıklar savunma yapacak. Yoklama ve kimlik tespitlerinin ardından duruşma takvimi ve savunma sıraları belirlendi. Dosyada toplam 76 kişi etkin pişmanlık ifadesi verirken davanın başlaması ile birlikte 6 isim bu ifadelerinden geri döndü. Salon önü bariyerlerle çevrilmiş durumda. Duruşmayı takip etmek isteyenler kuyrukta bekliyor.
ÖZGÜR ÖZEL DE SALONDA
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel de İBB davasının bugün başlayacak ikinci celsesini takip etmek üzere Silivri'ye geldi. İzleyiciler Özgür Özel'i "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganıyla karşıladı.
Duruşmayı Özgür Özel ile birlikte Dilek İmamoğlu Kaya, YENİ Parti Grup Başkanvekili Murat Emir, İBB Başkanvekili Nuri Aslan ve YENİ Parti İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik yan yana takip ediyor.
SAVUNMA SIRASI BELLİ OLDU
Tutuksuz sanıkların hangi sırayla savunma yapacağına dair bir liste yayımlandı. Mahkeme heyeti daha önce bildirimde bulunmadığı için salonda bulunanlardan başlanacak.
15.35 | İMAMOĞLU'NUN SAVUNMASI ALINACAK
Aranın ardından mahkeme heyeti, avukatların taleplerine yanıt vermeye başladı. Mahkeme heyeti, Ekrem İmamoğlu'nun savunmasının "uygun yerde makul bir sürede" alınacağını ifade etti.
13.35 | ARA VERİLDİ
Duruşmaya ara verildi.
Aranın ardından talepler ile ilgili karar verilecek.
12.35 | BUGÜN SAVUNMA ALINMAYACAK
Duruşma, avukatların talepleriyle devam ediyor. Mahkeme başkanı, tutuksuz sanıkların listesinin daha önce belirlenmemesi nedeniyle bugün savunma almayacaklarını ifade etti.
12.00 | SAVUNMA LİSTESİ YAYIMLANDI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve tutuklu sanıklar salona geldi. Tutuksuz sanıkların hangi sırayla savunma yapacağına dair bir liste yayımlandı.
12.30 | İMAMOĞLU'NUN AVUKATI SÖZ ALDI
Tutuksuz sanıkların savunmasına geçilmeden önce Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Hasan Fehmi Demir söz aldı.
İmamoğlu savunma yapmasına rağmen kayıtlara 'susma hakkını kullandığı' şeklinde geçirilmesini hatırlatan Demir, şunları söyledi:
"Mahkemenizdeki öteki celsenin 8 Temmuz oturumunda müvekkilimiz Sayın İmamoğlu'na sıra geldiğinde, sorgu sırasında şöyle bir uyarıda bulunmuştunuz: '9 Temmuz mesai saati bitiminde duruşmalara ara vereceğim. 1. celseni bitireceğim. Bu sebeple savunmalarınızı, sorgu kapsamındaki savunmanızı 9 Temmuz mesai saati bitimine kadar yapın' demiştiniz. Müvekkil de yanıt olarak kısaca 143 eylemden sorumlu olduğunu, sorumlu tutulduğunu iddianame gereği... Bunun her biri için sorgu kapsamında savunmasını ve lehine olan durumları dile getirmesinin 2 gün içerisinde mümkün olamayacağını, çünkü avukatlarının da beyanda bulunacağını, artı diğer sanıkların, sizin, Sayın Cumhuriyet Savcısı'nın soruları da düşünüldüğünde bu sürenin yetersiz olacağını... Dolayısıyla mümkünse 9 Ağustos... 9 Temmuz kararınızın ertelenmesini, bu olanaklı değilse de 17 Ağustos'ta başlayacağınız 2. celsede söz hakkı verilmesini talep etmişti. Her iki talebiniz de reddedildi ve müvekkilin susma hakkını kullanmış sayılmasına karar verildi."
"YARGILAMAYA MÜVEKKİLİN SAVUNMASIYLA BAŞLANMASINI TALEP EDİYORUZ"
Müvekkilinin savunma yapmasına izin verilmemesi halinde adil yargılanma hakkının ihlal edilmiş olacağını belirten Demir, yargılamaya İmamoğlu'nun savunmasıyla başlanmasını talep etti:
"...müvekkilin sorgusunun yapılmasını, savunma olanağının verilmesini, aksi durumun savunma hakkının açıkça, adil yargılanma hakkının da ihlali edilmiş sayılacağını belirtiyoruz. Bu yönde talepte bulunuyoruz. Yargılamaya müvekkilin savunmasıyla başlanmasını talep ediyoruz."

