ABD, İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİNİ VURDU
Dünya'dan Haberler
22 Haziran 2025 06:04

ABD Başkanı Trump, İran'ın nükleer tesislerini "sığınak katili" olarak bilinen B-2 hayalet bombardıman uçaklarıyla vurduğunu açıkladı. Trump "Fordo artık yok" dedi.

İsrail-İran savaşı 10'uncu gününde karşılıklı saldırılarla devam ederken, ABD ilk defa savaşa fiilen ve resmen dahil oldu.

ABD güçleri İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesislerini vurdu.

Saldırıyı ABD Başkanı Donald Trump bizzat duyurdu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Trump "Fordo tesisine bir bombalama gerçekleştirdik. Tüm uçaklarımız şu an İran hava sahasının dışındadır. Uçaklarımız evlerine dönmektedir" ifadelerini kullandı.

TRUMP: FORDO ARTIK YOK

Trump "Fordo artık yok. ABD'nin İran'a yönelik saldırısı; ABD, İsrail ve dünya için tarihi bir an.

İran şimdi bu savaşa son vermeyi kabul etmeli" dedi.

"TAM KAPASİTELİ BİR BOMBA ATTIK, ŞİMDİ BARIŞ ZAMANI"

Trump ayrıca "Fordo nükleer tesisine tam kapasiteli bir bomba attık." ifadelerini kullandı.

Saldırıya katılan pilotları tebrik eden ve dünyada başka hiçbir ordunun bu operasyonu gerçekleştiremeyeceğini iddia eden Trump, açıklamasını "Şimdi barış zamanı." ifadeleriyle tamamladı.

ABD İRAN'I "SIĞINAK KATİLİ"YLE HEDEF ALDI

ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesislerini B-2 hayalet bombardıman uçaklarıyla vurdu. Dün uçakların Pasifik'teki stratejik bir üsse doğru havalandığı duyurulmuştu. B-2 bombardıman uçağı, İran'ın yeraltındaki Fordo Nükleer Tesisini imha edebilecek tek silahı taşıyan uçak.

İsrail'in Tahran'ı vurması ve İran'ın misillemesiyle başlayan savaşın 10'uncu gününde ABD İran'ı vurdu.

İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesislerini hedef alan ABD saldırıda "sığınak katili" olarak bilinen B-2 hayalet bombardıman uçaklarını kullandı.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN dün, Amerikan B-2 hayalet bombardıman uçaklarının Missouri'deki Whiteman Hava Kuvvetleri Üssünden Batı Pasifik'teki Guam'da bulunan stratejik bir üsse doğru havalandığını açıklamıştı.

B-2 bombardıman uçağı, İran'ın yeraltındaki Fordo Nükleer Tesisini imha edebilecek tek silahı taşıyan uçak. B-2'ler "sığınak katili" olarak da adlandırılıyor.

Bombardıman uçaklarına dört adet Boeing KC-46 Pegasus yakıt ikmal uçağının eşlik ettiği bildirildi. Haberlere göre bunlardan ikisi Pasifik Okyanusu üzerinde B2 uçakları için yakıt ikmali gerçekleştirdi. Diğer ikisi ise yaklaşık 75 kilometre gerilerinde bulunuyor.

Raporda, iki ilave yakıt ikmal uçağının San Francisco'nun kuzeyinden havalandığı ve kuzeye doğru ilerlediği belirtildi. Bir sonraki yakıt ikmal noktalarının daha sonra Hawaii'de olacağı söyleniyor.

PENTAGON HAREKETLİLİĞİ DOĞRULADI

Wall Street Journal gazetesine konuşan Pentagon yetkilisi, Missouri eyaletindeki Whiteman Hava Kuvvetleri Üssü'nden 6 adet B-2 gizli bombardıman uçağının havalanmasıyla ilgili hava hareketliliğini doğruladı.

Pentagon yetkilisi bununla birlikte bir "B-2 saldırısına hazırlanmakla ilgili" herhangi bir emir verilmediğini belirtti.

Yetkili, söz konusu uçuşların Tahran yönetimiyle yaşanan sorunu diplomatik olarak çözme çabaları bağlamında "İran'a baskı yapmaya yardımcı olabileceğini" ifade etti.

Pentagon ise B-2'lerle ilgili detaylı bilgiler için Beyaz Saray'ı adres gösterdi.

ABD TOMAHAWK FÜZESİ DE KULLANDI
ABD'nin, İran'ın en önemli nükleer tesisi olan Fordo'yu 6 sığınak delici mühimmat kullanarak vurduğu, diğer iki tesisin ise bölgedeki Amerikan denizaltılarından fırlatılan 30 Tomahawk füzesiyle yok edildiği iddia edildi.

Fox News sunucusu Sean Hannnity, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonla görüştüğünü ve Trump'ın kendisine İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırılarda yaklaşık 645 kilometre uzaklıktaki Amerikan denizaltılarından 30 Tomahawk füzesinin de fırlatıldığını ilettiğini söyledi.

İRAN: FORDO'DA NÜKLEER SIZINTI YOK

İranlı bir yetkili, ABD'nin saldırısının ardından Fordo'da nükleer sızıntı olmadığı savundu.

Fordo'daki uranyum zenginleştirme tesisinin bulunduğu Kum eyaletinden bir Valilik yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Fordo nükleer tesisi Amerika Birleşik Devletleri tarafından saldırıya uğramış ve bu tesise zarar verilmiştir ancak içinde ve çevresinde herhangi bir nükleer sızıntı bulunmamaktadır." dedi

İran Nükleer Düzenleme Kurumu da ABD'nin hedef aldığı nükleer alanların çevresinde yaşayanlar için tehlike bulunmadığını duyurdu.

NETANYAHU: TRUMP'IN CESUR KARARI TARİHİ DEĞİŞTİRECEK
ABD saldırısının ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan ilk açıklama geldi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bu gece ABD ve Trump çok güçlü hareket etti" diyen Netanyahu "Tebrikler Başkan Trump. ABD'nin muhteşem ve hakkaniyetli gücüyle İran'ın nükleer tesislerini hedef alma yönündeki cesur kararınız tarihi değiştirecek.

Tarih Trump'ın, dünyanın en tehlikeli silahının, dünyanın en tehlikeli rejiminineline geçmesini engellediğini yazacak. "Başkan Trump ve ben sık sık güç yoluyla barış deriz. Önce güç gelir, sonra barış gelir." ifadelerini kullandı.

BM: ULUSLARARASI BARIŞA DOĞRUDAN TEHDİT
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD'nin İran'daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılardan derin endişe duyduğunu söyledi.

Guterres, saldırının ardından açıklama yayınladı.

Saldırının hala gergin durumdaki bölgede tehlikeli bir tırmanış olduğunu vurgulayan Guterres "İran'a karşı güç kullanılmasından derin endişe duyuyorum. Bu, uluslararası barış ile güvenliğe doğrudan bir tehdittir." ifadelerini kullandı.

Guterres, çatışmanın hızla kontrolden çıkma riskinin arttığına dikkati çekerek, bunun siviller, bölge ve dünya açısından felaket sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

BM üyelerine gerilimi düşürme ve BM Şartı ile diğer uluslararası hukuk kurallarının getirdiği yükümlülüklere uyma çağrısı yapan Guterres, şunları söyledi:

"Bu tehlikeli anda, kargaşa sarmalından kaçınmak kritik önemde. Askeri seçenek çözüm değil, tek yol diplomasi, tek umut barış."