İNGİLTERE İLE İSRAİL ARASINDA GERİLİM YÜKSELİYOR
DÜNYA'DAN HABERLER
8 Eylül 2026 06:57

 

İngiltere hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı İsrail yerleşimlerinde üretilen mallara ve bu bölgelerdeki ticarete yönelik yeni kısıtlamalar açıklamaya hazırlanıyor.

Dışişleri Bakanı Ed Miliband'in Avam Kamarası'nda duyurması beklenen önlemler, yerleşim birimlerinden gelen tarım ürünlerinin yanı sıra mal ve hizmet ticaretini kapsayacak yaptırımları içeriyor.

İngiltere Başbakanı Andy Burnham, İşçi Partisi milletvekilleriyle gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, hazırlanan yaptırım planına dair uluslararası liderleri ve ABD Başkanı Donald Trump'ı bilgilendirdiğini teyit etti.

Londra yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'ü izole etmeyi hedefleyen E1 bölgesindeki yaklaşık 1200 yasa dışı konut inşaatı ihalesine tepki göstererek, bu adımın iki devletli çözüm imkanını tehlikeye attığını ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.

Londra'nın yaptırım hazırlığına dair haberlerin ardından İsrail hükümetinin aşırı sağcı kanadından sert açıklamalar geldi.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İngiltere yönetimindeki Falkland (Malvinas) Adaları'nın Arjantin toprağı olarak tanınması için Başbakan Binyamin Netanyahu'ya çağrıda bulundu.

Ben-Gvir, Falkland Adaları'nın Arjantin halkından güç kullanılarak çalındığını öne sürerek, işgal devam ettiği sürece İngiltere'ye yaptırım uygulanmasını istedi.